تصاویر خارق العاده ناسا از دشت کویر ایران
دشت کویر، وسیعترین کویر ایران است که از دامنههای جنوبی البرز تا مرکز ایران گسترش یافته و طول آن ۸۰۰ کیلومتر و عرض آن در حدود ۶۰۰ کیلومتر میباشد.
به گزارش «تابناک» این بیابان یکی از قطبهای حرارتی زمین محسوب میشود. دمای آن در تابستان به ۵۰ درجه و گاهی اختلاف دمای بین روز و شب به ۷۰ درجه سانتیگراد میرسد.
قسمت عمده آن را باتلاقهای وسیع فرا گرفته و در حاشیه پوشیده از تپههای ماسهای و ارتفاعات پراکنده است. در عکس «ناسا» حدود چهارده سال قبل اکثر رنگهای موجود در نگاره و تفاوتهای شیدهای مختلف، به دلایل اختلافهای ترکیبات شیمیایی مواد تشکیل دهنده صخرهها و تپهها به وضوح مشخص شده و این تصویر با جزئیات بیشتر در ویکی پدیا ثبت و ارائه شده است.
رنگهای تند آبی در عکس سال ۲۰۰۰ احتمالاً ناشی از رسوب نمکهای باقیمانده از رستنیها و گیاهان کویری است. البته این استنتاج بستگی مستقیم به طیف الکترومغناطیسی دارد که با شید آبی نمایش داده شدهاست.
اما در عکسی که در فوریه سال ۲۰۱۴ از حدود ۱۷۰ کیلومتری این منطقه توسط دوربین ناسا ثبت شده، ظاهراً این دشت کاملاً یا در بیشتر مناطق، عاری از پوشش گیاهی کویر شده است.
تصویر زیبای ثبت شده از لایههای سنگ و صخره این دشت وسیع، توسط شبکه خبری NBC در اولین روز از ماه اِپریل (اوریل) برای محققان و دانشمندان محیط زیست و زمینشناسی شاید بازگو کننده بسیاری از تغییرات و دگرگونیهای زمین شناسی و زیست محیطی در این دشت گرم باشد.
میزان ابتلا به عفونت در سزارین بیشتر از زایمان طبیعی است
یکشنبه ۹ تیر ۱۳۹۲
مسئول اتاق زایمان بیمارستان شهید صدوقی یزد گفت: درصد ابتلا به عفونت در بین مادران سزارین شده بیشتر از مادرانی است که زایمان طبیعی داشتهاند.
پیک خبر: نازیلا نقشین در خصوص فواید زایمان طبیعی نسبت به سزارین برای مادر اظهار کرد: مدت بستری شدن و توانایی بازگشت به کارهای عادی و روزمره بعد از زایمان طبیعی بسیار کمتر از سزارین است و مادرانی که زایمان طبیعی داشته اند زودتر به خانواده خود بازمی گردند.
وی ادامه داد: همچنین حجم خونی که مادر طی زایمان طبیعی از دست می دهد تقریبا نصف یک عمل سزارین است به همین دلیل خطر خونریزی و کم خونی در یک زایمان طبیعی بسیار کمتر از زایمان به طریق سزارین است.
نقشین اضافه کرد: از طرف دیگر خطرات و ریسک بیهوشی برای زایمان طبیعی وجود ندارد در حالی که برای مادرانی که به روش سزارین زایمان می کنند، این خطرات اجتناب ناپذیر است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا هنگام سزارین عفونت هم به بدن مادر وارد می شود یا نه؟ گفت: درصد ابتلا به عفونت در بین مادران سزارین شده بیشتر از مادرانی است که زایمان طبیعی داشته اند چرا که پس از سزارین خونریزیهای پس از عمل، لخته های خونی که در برخی از موارد بسیار خطرناک و حتی کشنده هستند، عفونت و چسبندگیهای رحم و لولهها و حتی رودهها به وجود میآید.
این کارشناس مامایی همچنین در مورد تاثیر سزارین در شیردهی مادر اظهار کرد: مادرانی که زایمان طبیعی داشته اند در امر شیردهی به نوزاد خود موفق تر از مادرانی هستند که به طریق سزارین نوزاد خود را به دنیا آوردهاند.
وی افزود: مادرانی که زایمان طبیعی داشته اند در دادن آغوز به نوزاد خود موفق تر هستند چرا که خوردن آغوز یا کلستروم به عنوان اولین واکسن برای کودک منافع بسیاری دارد.
مسئول اتاق زایمان بیمارستان شهید صدوقی یزد گفت: پس از زایمان طبیعی، مادران با انجام ورزشهای مناسب به مراتب سریع تر از زمانی که سزارین می شوند، می توانند تناسب اندام خود را بدست آورند.
وی با اشاره به عوارض سزارین برای مادر تصریح کرد: سزارین علاوه بر بیهوشی، دردهایی در نتیجه بخیه ها برای مادر به ارمغان می آورد. به عبارت دیگر، در زایمانهای طبیعی، مادر از فردای زایمان می تواند راه رفتن را از سر بگیرد اما در سزارین، مادر تا چندین روز از دردهای شکمی و محل بخیه ها رنج می برد.
این کارشناسس مامایی ادامه داد: همچنین، روزهای بستری در سزارین برای بیمار بیشتر است و احتمال خونریزی بعد از زایمان بیشتر است.
وی افزود: پس از سزارین دردهای لگنی و چسبندگی بیشتر ناشی از سزارین نسبت به زایمان طبیعی وجود دارد. همچنین پس از سزارین مدت زمانی که فرد بتواند به روال عادی زندگی برگردد بیشتر است.
نقشین خاطرنشان کرد: بررسی ها نشان داده است به دلیل چسبندگی بیشتر در رحم احتمال نازایی بعد از سزارین وجود دارد.
اثر مهاری گل بنفشه بر تکثیر سلولهای سرطان گردن رحم
۲۸ خرداد ۱۳۹۲
محققان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در یک طرح تحقیقاتی اثر عصاره آبی –الکلی بنفشه و فراکسیونهای آن بر تکثیر سلولهای سرطان گردن رحم را مورد مطالعه قرار دادند.
به گزارش سرویس پژوهشی، این تحقیق توسط دکتر سید محسن مرتضویان و دکتر احمد قربانی از اعضای هیات علمی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و تقی قربانی حصاری دانشجوی دکترای داروسازی، انجام شده و در مجله زنان و مامایی ایران به چاپ رسیده است.
در این مقاله آمده است: مطالعات اخیر نشان دادهاند که گیاه بنفشه حاوی تعدادی ترکیبات سیکلوتیدی است که این ترکیبات اثرات کشندگی سلولی قوی ایجاد میکنند و این مطالعه نیز با هدف بررسی اثر عصاره آبی- الکلی بنفشه و فراکسیونهای آن بر تکثیر سلولهای سرطان گردن رحم انجام شد.
در این پژوهش، با استفاده از دستگاه سوکسله و اتانول 70درصد، از قسمتهای هوایی بنفشه سه رنگ، عصاره آبی- الکلی تهیه و از این عصاره، سه فراکسیون آبی، اتیل استاتی و ان- بوتانولی استخراج شد.
سلولهای مذکور در پلیت کشت 96 خانه، کشت داده شدند و به مدت 24 ساعت در مجاورت غلظتهای مختلف (0، 100، 200، 400 و 800 میکروگرم در میلی لیتر) عصاره یا فراکسیونها قرار گرفتند. سپس میزان تکثیر سلولها بر اساس روش احیای MTT مورد ارزیابی قرار گرفت. دادهها پس از گردآوری با استفاده از آزمون واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از آزمون توکی برای مقایسههای چند گانه استفاده شد. نتایج به صورت انحراف معیار ± میانگین بیان شد و میزان p کمتر از 0.05 معنی دار در نظر گرفته شد.
یافتههای این مطالعه نشان داد که عصاره آبی- الکلی و فراکسیون ان- بوتانولی آن (در غلظت 800 میکروگرم در میلی لیتر) به ترتیب باعث کاهش درصد سلولهای زنده از 5 ± 100 درصد به 5 ± 69 (0.01>p) و 7 ± 51 (0.01>p) درصد شد. همچنین، غلظتهای 400 و 800 میکروگرم در میلی لیتر از فراکسیون اتیل استاتی، درصد سلولهای زنده را به ترتیب به 3 ± 75 (0.05>p) و 3 ± 40 (0.001>p) درصد کاهش داد. هیچ یک از غلظتهای فراکسیون آبی قادر به تغییر درصد سلولهای زنده نبود.
بر اساس این مطالعه نتیجه گیری میشود که عصاره آبی- الکلی بنفشه اثر مهاری قوی بر تکثیر سلولهای سرطان گردن رحم دارد. ماده یا مواد موثره مسؤول این اثر، بیشتر در فراکسیون اتیل استاتی این گیاه قرار دارند.
تست آنتی مولرین هورمون
AMH هورمونی است که توسط فولیکول های در حال رشد (حاوی تخمک) تولید می شود، از این رو شاخصی از تعداد و کیفیت تخمک های ....
AMH هورمونی است که توسط فولیکول های در حال رشد (حاوی تخمک) تولید می شود، از این رو شاخصی از تعداد و کیفیت تخمک های در حال تولید در چرخه قاعدگی محسوب می شود.
AMH بر خلاف FSH، Inhibin B و استرادیول در تمام طول سیکل قاعدگی ثابت است ، از این رو ، انجام این تست در هر زمان از چرخه قاعدگی امکان پذیر است.
AMH تحت تأثیر گونادوتروپین ها قرار نمی گیرد و صرفأ بازتابی از جمعیت فولیکولها (رزرو تخمدانی) می باشد.
AMH در ارزیابی زنانی که با خطر کاهش رزرو تخمدانی روبرو هستند کمک کننده است، از جمله زنان دارای سابقه خانوادگی یائسگی زودرس (نارسایی تخمدان)، زنان مبتلا به یائسگی زودرس (نارسایی تخمدان)، زنان دارای سابقه آندومتریوز شدید، شیمی درمانی یا جراحی قبلی بر روی تخمدان، زنان مبتلا به بیماریهای اتوایمیون، عفونت لگن، و زنانی که از رژیم های گیاهخواری استفاده می کنند (شایان ذکر است در اکثر زنان مبتلا به کاهش رزرو تخمدانی، ریسک فاکتورهای فوق وجود ندارد و یکی از راههای شناسایی آنها استفاده از تست AMH می باشد).
AMH یکی از تست های مهم در ارزیابی ناباروری است و بعلاوه در تعیین دوز صحیح داروهای باروری (از جمله داروهای مورد استفاده در IVF) کمک می کند.
AMH افزایش در تشخیص PCOS کمک کننده است.
AMH کاهش یا افزایش ریسک سقط جنین (حتی در زنان جوان) همراه است.
نقش تیروئید در ناباروری زنان
كمكاري و پركاري تيروئيد با وجود اينكه ضد هم هستند اما در عمل هر دو ميتوانند موجب ناتواني زنان در تخمكگذاري و نازايي آنان شوند.
كمكاري و پركاري تيروئيد با وجود اينكه ضد هم هستند اما در عمل هر دو ميتوانند موجب ناتواني زنان در تخمكگذاري و نازايي آنان شوند. هورمونهای تیروئیدی از طریق مکانیسمهای زير میتوانند روی تخمدانها تأثیر بگذارند:
1- هيپوتيروئيديسم با کاهش گلوبولين متصل شونده به هورمون جنسي (SHBG) سبب کاهش تستوسترون توتال و افزايش تستوسترون آزاد میشود.
2- هيپوتيروئيديسم اولیه (افزایش TSH و کاهش Free T4) مشاهده میشود و نيز هيپوتيروئيديسم ثانویه (کاهش TSH و Free T4) كه با افزایش ترشح TRH از هیپوتالاموس باعث افزایش رهایی پرولاکتین از آدنوهیپوفیز و در نتیجه کاهش تخمکگذاری میشود.
3- هورمونهای تیروئید همچنین اثر سینرژیسم با FSH برای تحریک سلولهای گرانولوزا در تولید پروژسترون دارند.
4- هورمون تیروئید در لقاح یافتن تخمک هم نقش دارد.
5- دو فاکتور خودایمنی در تیروئید (که عبارتند از آنتیتیروگلوبولین آنتیبادی وAnti TPO یا آنتی میکروزومال آنتیبادی)، میتوانند مانع لقاح تخمک شوند.
با توجه به اینکه قسمت اصلی و فانکشنال هورمون تیروئید قسمت آزاد آن است و میزان توتال میتواند بسته به حالات فیزیولوژیک مثل حاملگی و بیماریهایی مثل بیماریهای کبد و کلیه تغییر کند (با تغییراتی که بر روی TBG ایجاد میشود)، بهتر است بخش آزاد هورمون تیروئید اندازهگیری شود. اختلالات تیروئیدی میتوانند منجر به ایجاد کیست در تخمدان شوند. شایان ذکر است درمان کمکاری تیروئید در اکثر موارد به نرمال شدن سطح پرولاکتین منجر میشود.